Ga je je eerste huis kopen? In dit artikel lees je alles over wat je moet weten voor het kopen en financieren van je eerste eigen huis. Voor iedereen die zijn eerste woning gaat kopen, zijn onderwerpen, zoals hypotheek, hypotheekrente, aflossen en verbouwingskosten allemaal nieuw. Je hoeft niet bang te zijn. Binnen no-time weet je hoe het werkt en ken je de markt. De tips hieronder gaan je daar zeker bij helpen!
Je eerste huis kopen iets voor jou?
Het klinkt eigenlijk heel logisch. Een huis zeggen te gaan kopen, maar het ook daadwerkelijk doen, is echt wat anders.
Daarom is het enorm verstandig om goed na te denken of en wanneer je een huis wilt kopen of dat je dat beter later kan doen. Wanneer je bijvoorbeeld nog niet weet waar je wilt gaan wonen, omdat je een nieuwe job kan krijgen. Het is ook heel goed om alle financiele zaken, zoals de kosten op een rijtje te zetten. Wat kun je maximaal lenen? Welke kosten ga je tegenaan lopen als je een huis koopt? Moeilijk? Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Zo iemand weet precies hoe het zit, kent de regels van de markt en let op de zaken waar je aan moet denken wanneer je je eerste koophuis gaat regelen.
Hoe maak je je eerste huis betaalbaar?
Ben jij bekend met het feit dat je de komende jaren steeds minder aan hypotheek kan krijgen? Dat de maximale hypotheek voor het afsluiten van je hypotheek flink gaat dalen, is natuurlijk goed om te weten. Dat betekent namelijk dat je meer moet sparen om genoeg eigen geld in te kunnen brengen om het huis van jouw dromen te kopen voor de bijkomende kosten. Wanneer je een flinke verbouwing wilt gaan doen, moet je gedeeltelijk je eigen portemonnee trekken. Gelukkig is er ook goed nieuws, want er zijn voor jou als starter verschillende mogelijkheden om toch je droomhuis te kopen. Je kunt denken aan een lening van je ouders of een startersleing. Dat is eigenlijk hulp van je ouders of een speciale lening die bij sommige gemeenten kunt afsluiten.
Welkom in de wondere hypotheekwereld
Je zult waarschijnlijk nog niet eerder hebben gehoord van een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek. Als je je eerste huis gaat kopen, ben je zeker niet de enige die hier nieuw mee is. Als het gaat om een lening voor je huis zijn er veel verschillende mogelijkheden. Onafhankelijk hypotheekadvies is wat je goed kan gebruiken. Een hypotheekadviseur weet welke mogelijkheden er zijn en kan je goed helpen met het regelen van de financiering van jouw droomhuis. Denk bijvoorbeeld hoe het met een studieschulp en het afsluiten van een hypotheek.
Bieden en onderhandelen
Wanneer je je eerst huis hebt gevonden, gaat het bezichtigen, bieden en onderhandelen beginnen. Als je wilt kun je samenwerken met een professionele aankoopmakelaar, maar je kunt het ook zelf gaan doen. Mocht je dat zelf doen, bespaar je in eerste instantie kosten, maar kan het je uiteindelijk veel tijd en geld schelen. Je moet namelijk weten of er verborgen gebreken in het huis zijn, hoe de staat van het onderhoud is, welk energielabel er is, maar ook welke hypotheek je moet gaan regelen.
Dat laatste bespaart kosten, maar je moet wel precies weten wat je doet. Een huis kopen is namelijk meer dan alleen een bod uitbrengen. Je moet precies weten wat de staat van het huis is, of er verborgen gebreken zijn, wat het energielabel is, maar ook hoe en welke hypotheek je moet afsluiten.
Waar je ook aan moet denken bij het kopen van je eerste huis
Wees voorzichtig met het laten knallen van de champagne en de verhuisdozen van zolder halen. Er zijn namelijk een aantal zaken die er nog geregeld moeten worden. Adreswijzigingen en er komen ook maandelijkse lasten kijken bij een koophuis. Welke verzekeringen moet je afsluiten? Ga je internet vergelijken en tv en bellen aanvragen? Weet je waar je aan toe bent en heb je alles op een rijtje? Is het koopcontract getekend? Ga dan vrienden en familie optrommelen, want de verhuizing kan worden ingepland.