Toezichthouder ACM: let op met agressieve verkopers en zeg duidelijk nee

Vandaag 31 juli 2018 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een officiële waarschuwing afgegeven over agressieve verkooppraktijken via de telefoon. Consumenten die akkoord gaan met het toesturen van informatie worden gepusht om facturen te betalen. De ACM adviseert consumenten om van zich af te bijten. “Zeg duidelijk NEE, beëindig het gesprek en betaal niet”, zo geeft de toezichthouder ACM aan. “Daarmee kunnen consumenten zichzelf een hoop ellende besparen.” De toezichthouder adviseert ook niet te betalen voor facturen die verkopers alsnog toesturen.

Zicht niet voor agressieve verkopers

“Ze moeten ook niet zwichten voor loze dreigementen”, volgens Evert Jan Hummelen, waarnemend directeur consumenten van de ACM. “Wij zetten ons in om deze partijen aan te pakken. Door ‘nee’ te zeggen en niet te betalen helpen consumenten zichzelf. Tegelijk helpt het ons bij het oplossen van het probleem.”

Volgens de toezichthouder is er een forse toename van oneerlijke praktijken via telefonische verkoop. Het gaat hierbij dan om het aanbieden van prijsvragen, vakantie en kortingsacties.

Acties online

Zodra mensen aan online acties deelnemen, wordt dit vaak gevolgd door allerlei telefoontjes. Consumenten vullen dan bijvoorbeeld onderzoeken, enquêtes of prijsvragen op het internet in. Door middel van deze werkwijze vergaren malafide bedrijven de telefoonnummers van mensen om ze vervolgens lastig te kunnen vallen.

Telefonisch bieden de agressieve verkopers de slachtoffers in eerste instantie “vrijblijvende” informatie. Wanneer mensen hierop ‘ja’ antwoorden, wordt dit vervolgens gebruikt als pressiemiddel om een betaling van de consument af te dwingen. Als rekeningen onbetaald blijven, volgt een agressieve incassoprocedure. De ACM geeft nadrukkelijk aan consumenten mee deze incasso’s niet te betalen. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat regelmatig dezelfde initiatiefnemers deze praktijken opzetten met operaties vaak vanuit het buitenland.

Let dus goed op met telefonische verkoop en kap telefoontjes snel af. Internet vergelijken kunt u sowieso het beste doen via een onafhankelijke internetvergelijker zoals Vergelijk-internet-tv-bellen.nl.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen, wees de eerste!