Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af en spelen er naast emoties ook veel praktische zaken. Over de kinderen, je toekomst en waar je gaat wonen. Kun je bijvoorbeeld nog wel een huis kopen zodra de scheiding rond is? Of kun je in je huis blijven wonen?
Huis kopen en echtscheiding
Zodra je na een scheiding een eigen koophuis wilt, zal je in veel gevallen een financiering moeten regelen. Voor jouw nieuwe woning zal je ongeveer vier keer je bruto jaarsalaris kunnen lenen aan hypotheek. Ga je alimentatie betalen? In dat geval is je maximale hypotheek een stuk lager. Onafhankelijke hypotheek berekenen, is zeker aan te raden en handig om exact te weten wat jouw mogelijkheden zijn voordat je gaat zoeken op Funda of een makelaar voor je laat zoeken naar jouw nieuwe plekje.
Hebben jij en jouw partner een koophuis en gaan jullie besluiten om het huis te verkopen? Als dat zo is, vallen jullie nog drie jaar na de verkoop onder zogenoemde bijleenregeling. Deze situatie kan belangrijke gevolgen hebben wanneer je een nieuw huis gaat kopen.
Verkopen jullie de woning met onderwaarde? De restschuld wordt dan meestal verdeeld tussen jou en je partner. In afspraken over de scheiding kun je vastleggen hoe de verdeling precies is. In zo’n echtscheidingsconvenant staan nog meer belangrijke afspraken.
Kan ik in mijn huis blijven wonen?
Als je in je eigen koopwoning wilt blijven, is het verstandig om dit goed uit te zoeken en te bespreken met je partner.
Misschien wil de ander ook wel in het eigen koophuis blijven wonen. Staat de hypotheek op twee namen? Dan moet degene die het huis wilt hebben de ander uitkopen. Er volgt dan voor de vertrekkende partner uiteindelijk een zogenoemde ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid van de geldverstrekker.
Is er door jou en je partner een scheiding aangevraagd? Dan is het vaak niet zo gezellig meer in huis en het niet natuurlijk niet meer prettig om in hetzelfde huis te wonen. Veel mensen willen daarom al tijdens de scheiding een huis kopen. Vanwege een wet uit 2012 is dat een stuk gemakkelijker dan voorheen. De huwelijkse gemeenschap stopt namelijk al wanneer je het verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Zoals hierboven al is aangegeven, is het wel enorm belangrijk om goede afspraken te maken en die ook vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Zeker wanneer je een huis wilt gaan kopen tijdens de echtscheiding. Op die manier is het voor jullie allebei duidelijk wie wat betaalt. En de bank wilt ook graag duidelijkheid hierover.
Hypotheekrenteaftrek en scheiding
De verdeling van de bezittingen is vaak nog niet afgerond wanneer de scheiding is uitgesproken. De fiscus houdt rekening met deze situatie. Voor de hypotheekrenteaftrek heeft de Belastingdienst overgangsregels. Wanneer jij niet meer in jullie gezamenlijke koophuis woont – maar je ex wel- mag je jouw deel van de hypotheekrente nog drie jaar volledig aftrekken op voorwaarde dat je de hypotheekrente ook daadwerkelijk heb betaald.
Een huis kopen wanneer je gaat scheiden of al bent gescheiden is best complex. Het is ingewikkeld omdat er veel bij komt kijken. Op financieel, juridisch en fiscaal gebied zijn er veel onderwerpen waar je tegenaan loopt. Sowieso is je scheiding een vervelende tijd waarbij het prettig is als er iemand je bijstaat. Niet alleen om te helpen bij het rouwproces, maar ook omdat er veel zaken moeten worden geregeld. Op zo’n moment is het handig om te kunnen vertrouwen op een specialist. Een scheidingsadviseur helpt je graag en staat je bij met raad en daad.
Wanneer je gaat scheiden en verhuizen, veranderen ook veel abonnementen, contracten en vaste lasten. Met behulp van een onafhankelijke website zoals Vergelijk Internet TV en Bellen kun je gemakkelijk je nieuwe internet en tv abonnement aanvragen of overstappen van provider.