De energieprijzen van de variabele energiecontracten van de grootste energieleveranciers gaan volgend jaar niet stijgen of dalen. Hierdoor zullen de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall (vroeger Nuon) hetzelfde blijven. Aangezien de energiebelasting voor consumenten zal dalen, daalt ook de energierekening voor een gemiddeld huishouden. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Energiewijzer.nl deze week.
Energierekening goedkoper in 2020
Volgend jaar zal een gemiddeld huishouden ongeveer 65 euro per jaar minder gaan betalen voor de energienota. In 2020 daalt namelijk de energiebelasting met gemiddeld ongeveer 75 euro. Dit heeft te maken met een verhoging van de korting van de energiebelasting. De korting zal gaan stijgen van 311 euro per jaar naar 527 euro per jaar. De aansluitkosten stijgen daarentegen met gemiddeld zo’n 5 euro per jaar.
Naar verwachting van de onafhankelijke energievergelijker Energiewijzer.nl zal op lange termijn de energierekening weer gaan stijgen. Dit is gebaseerd op de verwachte stijging van de netwerkkosten. Met het onderhoud van het netwerk voor elektriciteit en gas zijn grote investeringen gemoeid. Bovendien zal vanaf 2021 de energiebelasting verder stijgen.
Frank Reyneke van Energiewijzer.nl: “Volgend jaar zal de energierekening voor een gemiddeld huishouden gunstig uitvallen. Dat is helaas niet voor de langere termijn het geval. Netbeheerders hebben te maken met hoge onderhoudskosten en investeringen. Dat zal uiteindelijk aan de consument worden doorberekend. ”
In de energiemarkt zijn er traditioneel gezien twee belangrijke momenten in het jaar. Op 1 januari en op 1 juli worden de energietarieven herzien van de standaard, variabele energiecontracten.