De bezorgdheid onder zzp’ers over hun toekomst groeit. Dit blijkt uit onze vierde peiling onder 1.575 leden naar de zorgen over het eigen huis en het sentiment over de woningmarkt in de coronacrisis.
Oorzaak van de verhoogde bezorgdheid is dat de coronaperiode langer duurt dan aanvankelijk werd verwacht en dat de eigen financiële reserves opdrogen. Wel valt op dat het vertrouwen in hulp en steun van de overheid en banken onder zzp’ers groeit. In de zomer had 11% van hen vertrouwen in de banken, nu is dat gestegen naar 28%. Het vertrouwen in steun van de overheid nam in dezelfde periode toe van 20% naar 30%.
Woningmarkt draait gewoon door
De peiling bevestigt ook dat de woningmarkt nauwelijks last heeft van de coronacrisis. Steeds meer mensen willen hun verhuisplannen gewoon doorzetten. In april gaf nog 29% aan hun verhuisplannen door de crisis te wijzigen; dat aantal is inmiddels gehalveerd naar 15%. Ook zeggen steeds minder mensen dat ze willen wachten met verhuizen tot de coronacrisis voorbij is. Dit percentage daalde van 60% naar 45%.
Wel willen meer mensen hun huidige woning eerst verkopen, voordat ze een volgend huis kopen (een toename van 22% naar 29%). Dit zorgt ervoor dat minder mensen een overbruggingshypotheek nodig zullen hebben om de overwaarde voorgeschoten te krijgen door een hypotheekverstrekker. Tenslotte verwachten fors minder mensen dat de kopers zullen afhaken. In april leefde die angst nog onder 62% van de respondenten, in oktober is dat gedaald naar 26%.
Meer klussen leidt tot meer geluidsoverlast van buren
Steeds meer mensen zijn de afgelopen maanden gaan klussen in hun eigen huis. Vaak genoemd is het binnenschilderwerk, een nieuwe badkamer en vooral heel veel opruimen! Opvallend detail is dat 12% van de respondenten zich ergert aan het kluslawaai van hun buren. In stedelijk gebied is dat met 20% nog iets hoger.
Zorgen over fors hogere OZB
Uit de recente peiling blijkt ook dat bijna 9 op de 10 mensen (87%) bezorgd is over de, in veel gemeenten aangekondigde, forse stijgingen van de onroerendezaakbelasting (OZB).
Onze petitie om het Kabinet op te roepen de gestegen lasten voor gemeenten niet via de OZB eenzijdig te verhalen op huiseigenaren is inmiddels al meer dan 130.000 keer ondertekend.