VDSL

VDSL betekent Very-high-bitrate Digital Subscriber Line en is een opvolger van ADSL.

Via het kopernetwerk

VDSL, ADSL, ADSL2+ en VDSL2 maakt gebruik van het bestaande kopernetwerk. VDSL2 kan worden uitgerold vanuit de wijkcentrale/wijkkast in het woongebied.

Opvolger

VDSL vervangt langzaam maar zeker de bestaande ADSL-aansluitingen en veel aanbieders verhogen geleidelijk de down- en uploadsnelheid van bestaande abonnementen. De laatste versie van ADSL (ADSL2+) biedt al een downloadsnelheid van 24 Mb; met VDSL kunnen snelheden tot ruim 50 Mb gehaald worden. Voor digitale televisie, waarvoor veel bandbreedte nodig is, betekent dit een betere kwaliteit.

Snelheid

ADSL is beperkt tot maximaal 8 Mp download- en 1 Mb uploadsnelheid. In vergelijking met ADSL2 en ADSL2+ beschikt VDSL over een hogere uploadsnelheid. Bij VDSL zijn snelheden van tot 52 Mb download en 13 Mb upload mogelijk of in synchrone modus 26 Mb.

Overbrugging afstand telefooncentrale

Het grootste nadeel van VDSL is dat de afstand tussen aansluiting en telefooncentrale maximaal 1200 meter mag zijn om de snelheid te kunnen leveren.

Verbetering van VDSL-standaard

De afkorting VDSL2 staat voor Very High Speed Digital Subscriber Line 2. VDSL2 is een verbetering van de VDSL-standaard en biedt zowel symmetrische (full-duplex), als asymmetrische doorvoersnelheden (optelling van download en upload) tot 200 Mb.

VDSL2

VDSL2 is de nieuwste standaard voor DSL-internettoegang. Deze standaard is ontworpen voor het ondersteunen van de volledige portfolio aan spraak, data (internet) en HD-tv in een alles-in-een-pakket.

Aanbieders

In Nederland zijn KPN, Tele2 en XS4ALL actief met het uitrollen van VDSL2. De hogere snelheidspakketten van Tele2, KPN en het digitale-tv-pakket van XS4ALL maken hiervan gebruik.

Vergelijk alle internet + Tv + Bellen Pakketten

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!