Kabelinternet

Kabelinternet is de toegang tot internet via de tv-kabel. Hiervoor is naast een ‘set-top-box’ om televisie te kijken, ook een kabelmodem nodig. Dit kabelmodem vormt de verbinding tussen je computer en de televisiekabel.

Snelheid

De snelheid van kabelinternet is de laatste jaren enorm omhoog gegaan tot 300 Mb. Bij kabelinternet is er niet de afhankelijkheid van afstand tot de wijkcentrale voor snelheid. Zo’n 94% van Nederland heeft de beschikking over deze snelheden, en kan gebruikmaken van diensten als HD-tv, 3D-tv en vast bellen via de kabel.

Aanbieders

In Nederland is er 1 grote aanbieder van kabelinternet namelijk Ziggo. Daarnaast zijn er een aantal kleinere partijen als Zeelandnet, Caiway en Kabel Noord.

Techniek

EuroDocsis is de standaard voor transport van data via de kabel. EuroDOCSIS is hierbij de versie van DOCSIS die in Europa wordt gebruikt.

Doorontwikkeling

In de jaren 90 werd er om internettoegang op de kabel mogelijk te maken een speciaal televisiekanaal (transportkanaal) op de kabel beschikbaar gesteld voor datatransport. Met de huidige versie van EuroDocsis zijn meerdere transportkanalen gecombineerd tot een kanaal. Hierdoor zijn bij meerdere transportkanalen snelheden tot meer dan 200 Mb mogelijk. Verder biedt de huidige versie ondersteuning van Ipv6 en verbeterde beveiliging en monitoring.

Kabelnetwerk

Het grootste deel van het Nederlandse kabelnetwerk bestaat uit glasvezel. Alleen de laatste 100 meter van de wijkcentrale naar huizen bestaan uit hoogwaardig coax-kabel met een bandbreedte van enkele Gigabits per seconde. Met technische aanpassingen en nieuwe modems kan de data met hoge snelheden over het netwerk gestuurd worden.

Vergelijk alle internet + Tv + Bellen Pakketten

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen, wees de eerste!